Kışın Neden Kilo Veremiyoruz?
İçerik
Yazın aktif yaşam tarzı ,sağlıklı beslenme rutinleri derken bir şekilde kilomuzu kontrol altına alabiliyoruz. Lakin kış ayları geldiğinde eve kapanıyoruz ve havaların soğumasıyla beraber vücudumuzun ısısını koruyabilmesi için yemek yeme ihtiyacı artıyor biz de bu ihtiyaca fazlasıyla cevap veriyoruz haliyle bir sonraki yaza bizi eritilmesi gereken bir göbek ve birkaç fazlalık kilo karşılıyor. Tekrardan diyet ve spor çabasına giriyor ve yaza fit girmeyi hedefliyoruz. Peki bu kısır döngüden kurtulmak ve 4 mevsim sağlıklı yaşam felsefesini edinmek için neler yapabiliriz?
Yürüyüşe çıkın.
Yürüyüş yapmak spor yapmanın en basit yollarından biridir. 1 saatlik yürüyüşte tam 216 kalori yakarız. Spor salonuna gidecek vaktiniz veya bütçeniz yeterli değilse kışın formda kalmanız için yürüyüş yapmanızı öneririz.
Mutlu Olmaya Odaklanın.
Hepimizin artık adı gibi bildiği serotonin’in aslında bilinmeyen bir faydası daha varmış. Son yapılan araştırmalara göre serotonin hormonunun yağ yakıcı etkileri gözlemlenmiş. Yani ‘ Kışın nasıl yağ yakacağım? ‘ diye çok düşünmenize gerek yok siz sevdiğiniz şeyleri yapın serotonin de yağlarınızı yaksın.
Suyu soğuk içebilirsiniz.
Yazın içtiğiniz gibi kışın da suyu soğuk içebilirsiniz. Soğuk su içtiğimizde vücudumuz o suyu normal ısıya getirmeye çalışırken daha fazla kalori harcar. Yani vücut ısımızdan daha soğuk suları içmek yararımıza olabilir.
Yemek menünüze dikkat edin.
Araştırmalara göre yemeğe ilk olarak çorba veya salatayla başlarsanız o öğünde daha az kalori alıyorsunuz. Yemek porsiyonlarımıza dikkat etmek kalori alımımızı kontrol altına tutar.
Kışın sebzenizi eksik etmeyin.
Karnabahar, lahana, brokoli ,brüksel lahanası gibi sebzeler lif içerdiğinden tok tutucu özelliği fazladır ayrıca kalorileri de düşüktür. Hem almanız gereken enerjiyi size sağlayacak hem de kalori açısından faydalı sebzelere tabağımızda %40 oranında yer verebiliriz.
Meyveyi şeker içeriği yüzünden terk etmeyin.
Her gün sebze ve meyve tüketmeden sağlıklı olmak mümkün değildir. Meyve şekeri düşünüldüğü gibi sağlıklı beslenmemize zarar vermez. Önemli olan kararında tüketmemiz.
Dışarıdan yemek sipariş etmek yerine evde yapın.
Dışarıdan söylediğimiz yiyeceklerin kalorisi fazladır ayrıca sağlıksız beslenmenize sebep olur. Bunun yerine evde kendi yaptığınız yemekler hem kalori açısından sizin kontrolünüzde hem de daha sağlıklı ve lezzetli olur. Bunun yanına daha ekonomik olması da cabası.
Yemek saatlerinizi düzenleyin.
Herkes için yemek yeme saati 18.00 da bitmelidir gibi bir cümle kurmayacağız elbette. Günlük yaşantı ve uyku düzeni kişiden kişiye farklılık göstereceğinden böyle kesin yargılara varmak söz konusu değildir. Ancak uyku saatinizden 3 saat önce akşam yemeği ve 2 saat öncesinde de çay-çekirdek faslını bitirmenizi öneririz.
Ayrıca unutmayın ki kilo kontrolü için ne zaman yediğiniz değil, ne kadar besin tükettiğiniz ve ne kadar fiziksel aktivite ile bu enerjiyi harcayabildiğiniz önemli.